Van origine is het Energiepark Leiden hét centrum van industriële nijverheid in Leiden, met de monumentale energiecentrale als eyecatcher. Bijzondere historische gebouwen vertellen het verleden van dit deel van de binnenstad.
Het Papegaaisbolwerk en het filtergebouw langs het water, de indrukwekkende Energiecentrale met iconische schoorsteen, de aan de Energiecentrale grenzende voormalige Vuilverbranding en Nieuwe Energie. Bijzondere historische gebouwen boordevol bijzondere mensen met prachtige verhalen.
Op zondag 3 april 2022 bent u van harte welkom om op verhaal te komen in het Energiepark aan de Lange Gracht in Leiden. De activiteiten zijn kosteloos en kijkt u op het tijdsschema voor de aanvangstijden.
Van Vuyle Neringe tot Parkwijk. Het verhaal van het Energiepark.
Arti Ponsen
Dat het Energiepark een industriële geschiedenis heeft is nog goed te zien. Maar het verhaal gaat veel verder terug dan de stoommachine, tot de tijd van Rembrandt! Met oude foto’s en stadsplattegronden gaat Arti Ponsen terug naar de oorsprong van de wijk, op zoek naar verhalen over de buurt én de mensen die er werkten en woonden. Waar ligt het historisch smerigste punt van Leiden? Waar stond het allereerste energiebedrijf? En hoe kwam je vanaf de Maresingel in de hel...
Locatie: Watergasfabriek Energiepark
Rondleiding Watergasfabriek Energiepark
Atelier Jelle Verheijen
De watergasfabriek (1905) is één van de industriele monumenten die vandaag de dag nog te zien is op het voormalige NUON-terrein. Architect Jelle Verheijen neemt u mee in de geschiedenis van dit gebouw, welke functies het in het verleden had en wat de plannen voor de toekomst zijn.
U bent welkom om uw (liefdes) verhaal te delen en tegelijkertijd liefde terug te krijgen. U kunt plaats nemen temidden van de voedende energie van de installatie ‘Love Hurts’ in het atelier van Janet Vollebregt. Zij zal, in afwisseling met cosmologisch coach Xavier de Bode, een luisterend oor bieden, een moment van reflectie.
Workshop Urban Sketching
Iemke van Dijk, Est Art Foundation
Kom tekenen in het Energiepark! Door de omgeving al tekenend te observeren zal je ontdekken dat de oude fabrieken en nieuwe industriële elementen, aangewaaid en aangelegd groen bijzondere contrasten opleveren en het verhaal laten zien van dit boeiende stukje stad.
Tekenervaring is niet nodig en materiaal is aanwezig.
De ondernemers van de brouwerij en de steenhouwerij nemen u mee in de geschiedenis van de locatie: Waarom is het gebouwd? Welke functie had het? En wat gebeurt er nu? Het verhaal van gemeentelijke vuilverbranding naar schakelstation naar bierbrouwerij en steenhouwerij. Een prachtig voorbeeld van hoe nieuwe functies, nieuwe verhalen toevoegen en een plek in leven houden!
En we sluiten af met het lekkerste, ambachtelijke bier van de stad...
’Niemand hoeft aan de kant te staan’’ is de slogan van stichting De Binnenvest. Bij (dreigende) dak- of thuisloosheid bieden zij de helpende hand. De Binnenvest ondersteunt mensen om hun kracht te (her)vinden en onder andere via zinvolle dagbesteding hun leven weer op te bouwen.
Twee ervaringsdeskundigen van de vestiging in het Energiepark delen hun levensverhaal en beantwoorden vragen uit het publiek. Ook is er een begeleider aanwezig bij wie men terecht kan voor persoonlijk advies.
Locatie: Stadsbouwhuis Langegracht 72
Persoonlijke Levensverhalen
Stichting De Binnenvest
‘’Niemand hoeft aan de kant te staan’’ is de slogan van stichting De Binnenvest. Bij (dreigende) dak- of thuisloosheid bieden zij de helpende hand. De Binnenvest ondersteunt mensen om hun kracht te (her)vinden en onder andere via zinvolle dagbesteding hun leven weer op te bouwen.
Twee ervaringsdeskundigen van de vestiging in het Energiepark delen hun levensverhaal en beantwoorden vragen uit het publiek. Ook is er een begeleider aanwezig bij wie men terecht kan voor persoonlijk advies.
Locatie: Stadsbouwhuis Langegracht 72
Blijf op de hoogte via de Energiepark nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig project informatie, tips en nieuws.