Skip to main content

Streetart op het Ambachtsplein

Muurkunst over de makers op het Ambachtsplein

De Leidse maakindustrie krijgt een belangrijke plek in het Energiepark. Het Energiepark is de laatste schakel die de Singelparkroute compleet maakt. Het Singelpark is als een ketting om het centrum van Leiden waarvan elke kraal een verhaal van de Leidse geschiedenis vertelt. In de kraal van het Energiepark wordt het verhaal van het Leidse ambachtsverleden verteld. Ook stonden aan de Langegracht ooit veel textielbedrijven.

Het toekomstige Makershuis is een onderdeel van de ontwikkeling van het Ambachtsplein. De begane grond van het Makershuis wordt een broedplaats voor klassieke ambachten en de  moderne maakindustrie. Denk aan meubelmaken, steenhouwen, bierbrouwen, maar ook aan moderne ambachten zoals 3D printen en 3D weven. Het wordt een openbaar toegankelijk gebouw met een leuk programma van workshops, rondleidingen, lezingen en markten. Het doel is om de makers in beeld te brengen, daar wordt het gebouw ook op ontworpen.

Dit willen we in deze fase van de ontwikkeling alvast laten zien met de muurschildering van MooieMuur op het Ambachtsplein. De gevelkunst vertelt het verhaal van trotse Leidse makers.

Participatie 

In samenwerking met het Cultuurfonds Leiden, de Makerscentrale en MooieMuur hebben we samen met ervaren en beginnende makers tijdens een bijeenkomst input gegeven aan de kunstenaar Karski.  We hebben een bijeenkomst georganiseerd met ervaren en beginnende makers. Hij maakt vervolgens het ontwerp wat half november zal worden geschilderd.

De uitkomst van alle input was unaniem: zorg dat er meer makers komen, we hebben de makers nodig! Laat jongeren en hun ouders trots zijn op het feit dat de kinderen een maakopleiding volgen. Maar ook een boodschap naar de gemeente: meer aandacht, budget en plek voor de maakcultuur.

We zijn heel benieuwd naar het kunstwerk dat binnenkort op de muur van het Tweelinghuis verschijnt!

Kunstenaar Karski