Op 22 mei staat het Energiepark leiden in het teken van ‘De dag van de biodiversiteit’. Tussen 12 uur – 16 uur ben je van harte welkom om deel te nemen aan de workshops of andere activiteiten die door onze stadspartners worden georganiseerd.
Het Energiepark wordt de komende jaren grondig getransformeerd tot een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, cultuur, stadsnatuur, recreatie, horeca en sporten. Naast een uiteenlopend pallet aan woningen is de ambitie om ook voldoende collectieve buitenruimtes te creëren met ruimte voor groen en ontmoeting. Een mooie inspiratie is het bestaande dakterras bij PLNT aan de Langegracht, een plek voor ontmoeting, maar ook voor urban farming. Nu al compleet met kippen en bijen.
Op zondag 22 mei 2022 ben je van harte welkom om de stadsnatuur van het Energiepark zelf te ontdekken aan de Lange Gracht in Leiden. De activiteiten zijn kosteloos en kijk op het tijdsschema voor de aanvangstijden.
Op zoek naar natuur om het industrieel erfgoed. Als je echt kijkt, zie je veel meer!
Een veelzijdige groep vrijwilligers van het Plantenasiel Leiden zet zich met hart en ziel in om plantjes te redden van de kliko en geeft ze een tweede leven. Staat je plant er beteuterd bij of wil je een stekje ruilen, kom dan gezellig langs voor zorgadvies of een ruil .( i.s.m Est Art Foundation)
Imker Caspar Westelaken, landschapsontwerper Michelle de Roo
13:00 – 15:00u
Het verhaal achter het ontwerp door Dirk Roosendaal van Roosendaal Landscaping
12:00 – 16:00u
The Roof geopend; dakterras De Binnentuin
Ambachtsplein,Langegracht 70c
12:00 – 16:00u
Handen uit de mouwen voor een groener Ambachtsplein! We plaatsen nieuwe plantenbakken, gaan hop en gerst planten in de buurt van Brouwerij Pronck en maken vrij baan voor extra groen. Iedereen is van harte uitgenodigd om te helpen. Samen maken wij de buurt
Grenzend aan het Ambachtsplein zetten Brouwerij Pronck en BamBam Steenhouwers zich met de gemeente en de ontwikkelcombinatie in om de omgeving te vergroenen en sfeervoller te maken. Met een paar kleine ingrepen kan het resultaat na 1 dag gezamenlijke inzet al bewonderd worden. Wil jij ook bijdragen aan meer biodiversiteit in de openbare ruimte? Kom dan gezellig helpen!
Workshop Urban Sketching
Iemke van Dijk, Est Art Foundation
Kom tekenen in het Energiepark! Door de omgeving al tekenend te observeren zal je ontdekken dat aangewaaid en aangelegd groen bijzondere contrasten opleveren met de oude industriële gebouwen en kijk je anders naar het verhaal van dit boeiende stukje stad.
Tekenervaring is niet nodig en materiaal is aanwezig.
Stichting Leidse Deken
De Stichting Leidse Deken zal op 22 mei haar werkplaats in het pand op het Papegaaisbolwerk 18 voor het eerst openen voor publiek.
In deze werkplaats wordt de beroemde Leidse Deken van vroeger opnieuw gemaakt en het hele maak proces van Nederlands schaap naar Leidse Deken is hier te zien.
Er zullen ook echte schapen van kinderboerderij Merenwijk grazen voor de werkplaats waarvan het wol momenteel wordt verwerkt. Daarnaast is er een kleine tuin te zien waar alle kruiden en planten groeien welke voor het verven van de wol worden gebruikt. Ook kan je vogelnestjes maken van Leids wol waarbij een stadsbioloog uitleg geeft over de biodiversiteit in de stad.
Daktuin van PLNT (Leidsegracht 70)
PLNT is een plek die bruist van innovatie. Neem de daktuin; een binnenstedelijke innovatieve testlocatie en showcase voor startups en bedrijven. Tegelijkertijd is het ook een plek voor urban farming met kruiden, kippen en bijen. Het is uniek dat de daktuin dit weekend opengesteld wordt voor publiek dus kom op 22 mei langs en laat je inspireren! Met de heerlijke vegetarische catering van De Binnentuin en het spectaculaire uitzicht over de stad blijf je het liefst tot de zon ondergaat.
Michelle de Roo (landschapsontwerper) van Griffioen Wassenaar vertelt over de daktuin opstelling waar twee verschillende bodemsoorten met vaste planten worden getest. Ook zal ze als ,founding mother’ van het Singelpark u alles kunnen vertellen over het Singelpark (op hoogte) en het grote belang van groen in de stad.
Caspar Westelaken, huisimker van PLNT, heeft zijn bijenvolk op deze bijzondere plek in de stad. Hij houdt er de zeldzame ‘ zwarte bij’ en wil daar alles over vertellen. Als het 22 mei warm en droog is, kan er zelfs een kijkje genomen worden dichtbij de bijenkas. Vermomd in beschermingspak, neemt Caspar u mee naar zijn bedrijvige bijenvolk. Waarom de bij zo belangrijk is voor de biodiversiteit zal u na dit bezoek nooit meer vergeten!
Dirk Roosendaal van Roosendaal Landscaping vertelt het verhaal over het ontwerp van de daktuin en de experimenten die er worden uitgevoerd.
Plantenasiel
Het Plantenasiel is vijf jaar geleden begonnen met het idee om planten te redden van de ondergang/kliko/straat/gewisse dood en om de commercie niet langer te sponsoren en bij te dragen aan een circulaire samenleving. Als je een wegkwijnende plant hebt die het bij jou niet goed doet kan je die omruilen voor een geschikter exemplaar, die meer op zijn plek is.
Ook is het mogelijk om een plant te adopteren tegen een kleine vergoeding. bij ons, wij vragen dan een kleine vergoeding om uit onze kosten te zijn, hoewel ons doel is om alles low budget te houden en het daarmee mogelijk te maken biodiversiteit te verspreiden.
Wij zijn een veelkleurige groep vrijwilligers die ons met hart en ziel (en vaak hard werken) op deze taak storten, alles met liefde voor planten.
Blijf op de hoogte via de Energiepark nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig project informatie, tips en nieuws.