Skip to main content

NLdoet 11 maart 2023

Samen met de vrienden van het Singelpark, Pronck, de Binnenvest, Est en de vrijwilligers uit de buurt steken we de handen uit de mouwen om de buurt verder te vergroenen. Wij doen mee met NLdoet op 11maart. Jouw hulp is van harte welkom. De activiteiten vinden plaats van 10-14u rondom het Papagaaisbolwerk.

Groene vingers of niet? Alle hulp is van harte welkom. Hier aanmelden. De koffietafel staat klaar. Begeleiding en gereedschap is aanwezig. Wij zorgen voor een lekkere lunch na afloop.

Aan welke activiteiten kun je denken tijdens NL Doet

  • Uitgraven van de cirkels op het terrein en vullen met grond;
  • Het vlechten van wilgentakken voor de afscheiding;
  • Je kunt je oude planten brengen bij het plantenasiel;
  • We zoeken boompjes voor de bomenbank;
  • Natuurlijk is er een koffietafel wat lekkers;
  • De bakken van Pronck met planten vullen;
  • Hop planten langs de hekken van Uniper;
  • Het planten van stokrozen langs de hekken van Est.

De groene plannen van het Energiepark

Het Energiepark heeft een enorm potentieel om een groene en gezonde bijdrage aan de stad te leveren. Een gezonde en duurzame wijk is een van de ambities. In de toekomst is er in het Energiepark naast wonen ook ruimte voor een park en groen stadsplein. Dat betekent onder andere het stimuleren van ontmoeting in een uitnodigende omgeving die verleidt tot gezond bewegen. Niet alleen voor bewoners en bezoekers van het Energiepark, ook voor omwonenden. Daar wachten we niet mee tot alle woningen gebouwd zijn. Daarom beginnen we nu vast met het vergroenen van het gebied.

Hop voor een eigen biertje

Binnenkort verhuist de Sleutels uit het PLNT Sleutels gebouw. Dat geeft ons de kans om van een stukje van deze parkeerplaats stenen in te ruilen voor groene planten. We willen graag Hop planten. Daarmee kunnen we straks ons eigen ‘Energieparkbier’ maken en zo zijn er nog veel meer plannen.

Stadstuin

In het Energiepark vergroenen we door het plaatsen van verplaatsbare kweekbakken. De planten en bomen moeten behouden blijven voor het definitieve ontwerp van het park.

PARTNERS: WE DOEN HET SAMEN!

Gemeente Leiden
Vrienden van Singelpark
Bewoners en omwonenden
Uniper
Participatieplatform /OCE
Est
Pronck
Binnenvest

Op zaterdag 23 september onthulde Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk, Inkomen en Cultuur en projectwethouder van het Energiepark, het beeld van kunstenaar Stijn ter Braak bij het Papegaaisbolwerk. Het kunstwerk staat symbool voor de start van de transformatie van de stenige parkeerplaatsen tot mooie groene plekken en opent letterlijk de deur naar een nieuw woongebied waar de toekomstige en huidige gebruikers en bewoners welkom zijn.

Winnaar van Playground

De voordeur van de conciërge, zoals het kunstwerk heet, is een driedimensionale afbeelding van een voorgevel met daarin een voordeur die op een kier staat. Kunstenaar Stijn ter Braak maakte het werk speciaal voor de tentoonstelling Playground van Beelden in Leiden dat afgelopen voorjaar te zien was op De Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden en Energiepark hebben een bijzondere samenwerking tot stand gebracht om een beeld te adopteren, dat door de stad gekozen werd via een enquête. Het werk van Ter Braak werd gekozen door ruim 150 inwoners die hun stem uitbrachten.

Onthulling op Burendag

Dat het werk voor een jaar een plek krijgt in het Energiepark is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaanfonds, BPD Cultuurfonds, BPS, gemeente Leiden en is onthuld tijdens Burendag. Aansluitend organiseerde het projectbureau Energiepark een gezellige burenlunch waarvoor de buurt en toekomstige bewoners waren uitgenodigd.

Symbool voor Samen buurt maken

Het kunstwerk van Stijn ter Braak sluit mooi aan bij het motto ‘Samen maken we de buurt’ van het aangrenzende Energiepark. Dit deel van de stad is volop in ontwikkeling en wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in dit stadsdeel versterkt.

Initiatieven voor vergroening

Iedereen is welkom om initiatieven in te dienen om een stukje van het Energiepark aan de Langegracht te vergroenen, of iets anders waar we ruimte voor kunnen bieden. Bijvoorbeeld op het oude parkeerterrein (voorheen in gebruik door Portaal) zijn nog leuke initiatieven mogelijk. Een gezamenlijke moestuin? Een ruimte voor spelen of sport? En plek waar je elkaar kunt ontmoeten? Meld je idee via meemaken@energieparkleiden.nl, wij nemen dan contact met je op.