Skip to main content

Meemaken

Het Energiepark moet een levendige plek worden waar mensen zich verbinden aan de plek en aan elkaar. En daar zet de stadmaker zich voor in! Stadmakers vind je in gebieden die niet bekendstaan als leuke plek waar iets te beleven is en waar je bijvoorbeeld kunt gaan wonen.

Het Energiepark is zo’n plek. Het ligt op een prachtige locatie in de stad, maar hoort er nog niet echt bij. Als het aan ons ligt, komt daar verandering in vóórdat er nieuwe woningen en een daklozenopvang gebouwd zijn. Het Energiepark verwelkomt enthousiaste buurt- en stadbewoners om tijdelijke initiatieven voor te stellen die wellicht in de toekomst een permanente of terugkerende plek kunnen vinden in het Energiepark.

De Makerscentrale

De Makerscentrale is een belangrijk voorbeeld van zo’n initiatief. Voor het Energiepark is de tijdelijke Makerscentrale de voorloper van het Makershuis dat in de toekomst wordt gerealiseerd op het Ambachtsplein.

De Makerscentrale is dé nieuwste creatieve broedplaats van Leiden. Het voormalige Stadsbouwhuis is omgetoverd tot een omgeving waarin cultuur, verbinding & leren centraal staan. Een plek dat ruimte biedt aan 60 creatievelingen en waar je een ruimte kunt reserveren voor je workshop, meeting of je flexplek kunt huren.

Ondernemers en initiatieven in het Energiepark

Alle ondernemers in het gebied doen het Energiepark nu al leven. Samen zetten zij dit gebied op de kaart als een energiek en levendig stuk stad, waar mensen graag komen.

Bambam Steenhouwers

Willen een zichtbare plek waar samenwerkende vakmensen laten zien wat ze kunnen. Gebruikmakend van de plek – ook letterlijk door productiegroen (kruiden, kleurstof ed.) onderdeel van het park te maken en door hun productiefaciliteiten (van steenhouwer, glazenier, smederij) open te stellen voor anderen. Bezoek de website.

Brouwer Pronck

Maken het proces van borrelen en gisten van de Pronck-bieren zo zichtbaar mogelijk voor publiek, o.a. door rondleidingen en daghoreca op een terras van pergola’s bedekt met hopplanten. Bezoek de website.

Leiden Art Hub

Kunstenaars Iemke van Dijk en Guido Winkler (Stichting EST) willen een internationaal netwerk en de lokale buurt samenbrengen op het Papegaaisbolwerk. Een plek –binnen en buiten aan het park- voor een combinatie van kunst, cultuur, wonen, werken, koken en ontmoeten. Bezoek de website.

Vrienden van het Singelpark

De Vrienden van het Singelpark ondersteunen de ambitie voor de ontwikkeling van een energieke plek, die bestaande parken verbindt, onderdeel is van het Singelpark en die geschikt is (gemaakt) voor kleinschalige culturele evenementen. Bezoek de website.

Lokale helden