Skip to main content

Selectieprocedure architecten Energiepark Deelgebied J (Stadsbouwhuis locatie)

Het Energiepark Leiden krijgt vorm en kleur. De eerste architecten voor deze bijzondere gebiedsontwikkeling zijn bekend, zij richten zich op Deelgebied J: de Stadsbouwhuis-locatie.  Nu kan met het Ontwikkelplan als basis, gestart worden met het schetsontwerp. De architectenselectie kwam – net als het ontwikkelplan– tot stand samen met de buurt. De ontwikkeling van het Energiepark Leiden is een samenwerking tussen het participatieplatform, de gemeente Leiden en de Ontwikkelcombinatie Energiepark, bestaande uit BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Steenvlinder.

Zes architecten gaven hun visie op de totaalontwikkeling van de Stadsbouwhuis locatie. Deze werden op 14 oktober gepresenteerd aan vertegenwoordigers van het participatieplatform, de gemeente, ontwikkelaars en de supervisor. Erwin Schoof, ontwikkelaar bij BPD: “De inzendingen waren hoogwaardig. De keuze viel op Orange Architects en GAAGA, omdat zij het dichtst bij het ontwikkelplan zijn gebleven. Dat was belangrijk, omdat dit plan tot stand is gekomen door samen te werken met de buurt én omdat we geloven dat we hiermee een levendige stadsbuurt maken die Leiden nog een stukje mooier maakt.”

Orange Architects gaat 154 woningen ontwerpen in blok A en B van deelgebied J. GAAGA is verantwoordelijk voor blok C met 4 gezinswoningen. Beide architecten zijn enthousiast om aan de slag te gaan.

GAAGA, Esther Stevelink MSc, architect en partner

“Dat we op zo’n bijzondere plek met zoveel betekenis voor Leiden mogen ontwerpen, is een mooie uitdaging voor ons bureau. De lat ligt hoog. Wij gaan er met flink wat energie en enthousiasme voor zorgen dat het gebouw met 4 gezinswoningen een pareltje in het park wordt.”

Orange Architects, Jeroen Schipper, architect en partner

“Het is een prachtige locatie die door de tweeledige oriëntatie (park en stad) én de gelaagde historie volop inspiratie biedt voor het creëren van verschillende woonsferen. In onze visie toonden we hoe we binnen de meegegeven kaders nog meer kwaliteit kunnen toevoegen. Respect voor wat er is, maar door dingen net iets anders te organiseren kunnen we het ruimtelijk nog interessanter maken. Ik kijk ernaar uit om dit traject samen met het participatieplatform, ontwikkelaars en gemeente op te pakken.”

Participatie, een krachtige samenwerking

Annemiek Hogendorp, van het participatieplatform, is tevreden over de manier waarop ook de architecten samen gekozen zijn: “De architectenselectie hebben we ook echt samengedaan en dat vond ik erg fijn. Met uitwerking van het ontwikkelplan wordt het concreet en dus spannend.

Minstens zo spannend als de weg die we hebben bewandeld om hier te komen. Ik hoop dat de mate van samenwerking onverminderd van kracht blijft.” Erwin is hierover stellig: “Die samenwerking blijft. De kaders die we samen bepaalden en gevat zijn in het Ontwikkelplan vormen nu het uitgangspunt. Eind november hadden we een kick-offbijeenkomst met architecten waarin iedereen vanuit verschillende belangen zijn/haar speerpunten live kon meegeven. Nu zijn de architecten aan het werk. Supervisor Ronald Knappers kijkt mee met het schetsontwerp. In februari/maart presenteren we het schetsontwerp. Reacties worden waar mogelijk verwerkt en daarna ronden we deze fase af en wordt gestart met het voorlopige ontwerp, waarin we een soortgelijk proces met elkaar doorlopen.”