Skip to main content

Stadmaker Barbara zorgt voor reuring en verbinding in het Energiepark Leiden

Een stadmaker is iemand die ervoor zorgt dat een plek gaat leven en dat mensen zich verbinden aan de plek en aan elkaar. Vaak zijn stadmakers actief in buurten die wat hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat er overlast is. Maar stadmakers vind je ook in gebieden die niet bekendstaan als leuke plek waar iets te beleven is en waar je bijvoorbeeld kunt gaan wonen.

Energiepark is zo’n plek. Het ligt op een prachtige locatie in de stad, maar hoort er nog niet echt bij. Als het aan Barbara ligt, komt daar verandering in vóórdat er circa 300 nieuwe woningen en een daklozenopvang gebouwd zijn. Enthousiast legt ze uit wat haar werk inhoudt en wat haar stip aan de horizon is.

“Een van de taken van een stadmaker is placemaking; het gebied op een positieve manier op de kaart zetten, nu is het grotendeels nog een fabrieksterrein. Dat doe ik door contact te zoeken met omwonenden, stadspartners, de maatschappelijke opvang in Energiepark en het cultuurkwartier van Leiden waar de nieuwe wijk direct aan grenst. Vervolgens knoop ik alles en iedereen aan elkaar, zodat er leuke events plaatsvinden die mensen enthousiast maken over wonen, recreëren en werken in Energiepark. Ik heb de regie over de activiteiten die plaatsvinden en verbindt partijen om initiatieven te nemen.

De programmalijnen van Energiepark Leiden

Barbara legt uit dat niet zomaar lukraak events georganiseerd kunnen worden. Naast het gegeven dat de activiteit moet voldoen aan de 3 kernwaarden – gezond, energiek en verbonden – is in de Stadmaakstrategie ook een 5-tal programmalijnen vastgelegd. “Dit geeft houvast, zorgt voor variatie en laadt het Energiepark-gevoel dat we over willen brengen. Als partijen komen met initiatieven haak ik die aan onze activiteitenkalender”.

  • Energiepark-Avant la lettre – het vergroenen van de locatie
  • Sociale buurt waarin iedereen meedoet
  • Open kunst en cultuurpodium
  • Ambachten en nieuwe maakeconomie
  • Inspiratieprogramma “stad van morgen”

“Voor al deze events zijn we als het ware aan het experimenteren wat er in de buurt kan en past”, legt Barbara uit. Goede kans dat bepaalde initiatieven blijven en uitgroeien, andere zullen eenmalig zijn. Het moet gewoon ontstaan en gebeuren, maar daarvoor moet je het vuurtje wel een beetje opstoken, en dat doe ik.

“Ik heb het leukste werk dat je maar kunt bedenken. Eerst was ik als projectontwikkelaar vooral bezig met de stenen en nu draait alles om de mensen die er gaan wonen, werken en komen. Ik ben hier als mensen-mens en regelneef pur sang helemaal op mijn plek. En ja, het is waanzinnig druk en veel allemaal, maar als ik zie wat we met de gedreven stadpartners voor elkaar kunnen krijgen, geeft dat echt een kick.”

Samen maken we de buurt

Barbara haalt een voorbeeld aan van een event waar alles en iedereen samenkomt. “Tijdens ‘NL Doet’ staken we, samen met de vrienden van het Singelpark, bewoners en begeleiders van de maatschappelijke opvang, Est Art foundation en vrijwilligers uit de buurt de handen uit de mouwen voor het vergroenen van het gebied. Maar liefst 200 planten zijn in de grond gezet, van stokroos tot brem, en hop voor de bierbrouwerij! Een groot deel zie je staan langs de hekken van de Uniper-centrale en het Papegaaisbolwerk. Begeleiding en gereedschap waren aanwezig. Alle deelnemers werden na afloop getrakteerd op een lekkere lunch. Dit was een toppunt van verbinding tussen al deze verschillende groepen mensen. Tot ons uiteindelijke park er ligt, is er zeker ruimte voor dit soort initiatieven.”

Het Singelpark is een kralenketting van verhalen

En nog zo’n mooi verhaal. “Door mijn werk ontdek ik Leiden op een andere manier, meer en meer word ik een insider. Het Singelpark is met 6 kilometer het langste park van Nederland en loopt als een kralenketting om het centrum heen. Elke kraal vertelt een ander verhaal over de stad. De kraal van Energiepark gaat zijn eigen verhaal vertellen over de maakindustrie. In het Energiepark willen we de ambachten in zicht brengen. En het leuke is dat ambachtelijk werk een deel van de geschiedenis van Leiden vertelt. Leiden staat ook bekend als Lakenstad en was in de Middeleeuwen internationaal bekend door het Leidse laken. Aan de Langegracht stonden vroeger veel textielbedrijven en in het Energiepark staat nog steeds een oude wolspinnerij. Een van de stadspartners: Leidse Deken laat op het Papegaaisbolwerk zien hoe je van een schaap mooie dekens kunt maken. En in de tuin staan planten waarmee de wol geverfd wordt.”

Bambam en Pronck zijn de aanjagers van het Ambachtsplein waar het meeste leven in de brouwerij komt. Op dit plein komt straks het Makershuis. Het Makershuis is nu al in een pop up versie aanwezig in het Stadsbouwhuis en er wordt nog steeds gezocht naar makers die straks in het definitieve Makershuis het verhaal gaan vertellen. EST Art Foundation zorgt op het Papegaaisbolwerk voor een mooi programma met jonge makers en internationale kunstenaars. PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap, is ook al aanwezig in het gebied.

Participatie als rode draad

Deze partners zijn een goede basis voor de stadmaakcommunity, gelukkig sluiten steeds meer personen of groepen aan die iets willen ‘meemaken’ in het gebied. De initiatieven en inzet van omwonenden én de wijk gaat ook leven door participatie. Nu nog is Barbara de kartrekker, maar het liefst maakt ze zichzelf overbodig. “Mijn doel is één overkoepelende community van makers, bewoners en stadspartners die de programmering bepalen en de activiteiten gaan runnen. Dan is mijn werk klaar.”

Barbara tot slot

“Ik ben heel benieuwd welke tradities er ontstaan vanuit de initiatieven en welk verhaal onze ‘kraal’ straks vertelt over deze unieke plek in Leiden.”

Wil je meemaken? Kijk hier!