Skip to main content
Benjamin & Sam

Straks is het Ambachtsplein de bruisende hotspot van de stad

Vroeger was Leiden een echte industriestad met productie van laken, jenever en meel. Langzaamaan is dit gekanteld. Leiden staat nu bekend als kennisstad waar veel ambachtsbedrijven te vinden zijn. Om ervoor te zorgen dat deze prachtige ambachten zichtbaar blijven in de stad en Leiden haar ‘couleur locale’ behoudt, is het concept ‘Ambachtsplein’ bedacht door Steven Janse van Bambam Steenhouwers.

Over niet al te lange tijd is het Ambachtsplein ‘the place to be’. Hier is altijd iets te zien, te doen of te leren. Of je drinkt er gewoon gezellig een biertje met vrienden. Een bruisend plein dat mensen en ambachten samenbrengt. Vandaag spreken we hierover met Sam Janse van Bambam Steenhouwers en Benjamin Wegman van Brouwerij Pronck.

Wie vestigen zich hier?

Het Ambachtsplein ligt in het Energiepark Leiden. Bambam Steenhouwers en Brouwerij Pronck zijn aan het plein gevestigd. Deze twee ambachtelijke bedrijven werken samen met de ontwikkelaars van het Energiepark aan de realisatie van het Makershuis dat dé ondernemerslocatie wordt van mensen die een ambacht beoefenen met economisch relevantie. Benjamin licht toe: “Dit zijn bedrijven die zichzelf kunnen bedruipen en over 20 tot 50 jaar nog steeds broodnodig zijn in de binnenstad. Denk hierbij ook aan een glas-in-loodzetter, fietsenmaker, meubelrestaurateur, meubelmaker, (goud)smid, distilleerder en instrumentmaker.” Op dit moment is er een pop-up makershuis ‘De Makerscentrale’ gevestigd in het Stadsbouwhuis. Het is de voorloper van het Makershuis en geeft nu al een kickstart aan een aantal creatieve broedplaatsen in de stad.

Het Ambachtsplein moet je beleven

De mannen nemen ons mee naar de toekomst van het Ambachtsplein: “Je komt straks op het Ambachtsplein en/of in het Makershuis, omdat je bijvoorbeeld een stoel opnieuw wilt laten bekleden of je fiets wilt laten maken. Misschien wacht je tot je fiets klaar is en eet je een broodje bij de horeca op het plein. Zittend op het terras zie je hoe graan wordt aangevoerd bij de brouwerij en een blok natuursteen de werkplaats in wordt gebracht, waar een mooi beeld van wordt gemaakt. Je proeft aan alles dat het Ambachtsplein puur is.”

“Het Ambachtsplein is ook om te leren en mensen enthousiast te maken voor het vak, waarbij je je handen nodig hebt. Scholen kunnen er een rondleiding krijgen en als je voorbij wandelt en benieuwd bent, mag je binnenlopen zonder afspraak. Het Makershuis heeft een open en uitnodigend karakter. Daar zal het ontwerp ook naar zijn. We willen een transparante situatie creëren waarin ambachtswerk zichtbaar is en toegankelijk. Belangrijk is dat het Makershuis geen museum wordt. Er wordt gewerkt en gemaakt, maar wel op zo’n manier dat het ‘entertaining’ is.”

“Het Ambachtsplein maakt nieuwsgierig en verwondert. Hé, wat gebeurt daar? Onbewerkt, puur materiaal wordt geleverd en verwerkt tot een onmisbaar product. Op het terras aanschouw je dit, een eersterangs plek voor mensen die van écht houden.”

Missie geslaagd

Als we Sam en Benjamin horen praten, is de missie geslaagd als het Ambachtsplein een levendige hotspot in de stad is. Een plek waar je graag komt, omdat er altijd wat te zien en te doen is of waar je je laat verleiden om zelf aan het werk te gaan. Misschien maar voor één dag in de week als afwisseling van je kantoorbaan omdat het zo’n goed gevoel geeft om iets met je handen te maken. De visie en ambitie van de ontwikkelcombinatie en Benjamin en Sam zijn geborgd doordat de mannen zelf aan boord blijven binnen het Ambachtsplein/Makershuis. “Samen met de ontwikkelcombinatie zorgen wij voor de organisatie van events, naamsbekendheid én we blijven kritisch op degenen die zich hier willen vestigen, zodat het Ambachtsplein net als Leiden haar sterke identiteit behoudt.”