Skip to main content

Kies jij welk beeld we adopteren voor het Energiepark?

Beelden in Leiden: welk beeld komt waar in het Energiepark?

Het Energiepark Leiden en Beelden in Leiden zijn een samenwerking aangegaan. Om de maakcultuur in de sleutelstad te bevorderen adopteert het Energiepark een jaar lang een beeld uit de expositie van deze zomer. De bewoners van Leiden en specifiek bij en rondom het Energiepark kunnen zelf bepalen welk werk geplaatst wordt door te stemmen op de beelden. Stemmen kun je doen tot 5 augustus.

Bekijk de beelden en stem

Playground

Thema van de expositie van dit jaar is ‘Playground’. De tentoonstelling is daarmee een plek waar bezoekers spelenderwijs de wereld ontdekken. Net als een speeltuin, die een plek is van spelen, ontdekken en ontmoeten. De zes jonge kunstenaars Bas Oussoren, Susanne Khalil Yusef, Nazif Lopulissa, Eugenie Boon, Vera Gulikers en Stijn ter Braak onderzoeken met speelse verwondering in hun werk de werkelijkheid. Ze stellen eigen spelregels en vervormen daarmee onze belevingswereld. “Het Energiepark voelt zich verbonden met het thema”, benadrukt Stadmaker Barbara Wassenaar. “Cultuur en ontmoeting spelen nu al een grote rol in het Energiepark en het adopteren van één van de beelden is een mooie kans om deze rol te versterken. Ook willen we waar mogelijk delen van de openbare ruimte spelenderwijs met de stad gaan ontwikkelen”

Cultuur in het Energiepark

“Welk beeld het wordt bepalen we bij het Energiepark niet zelf”, benadrukt ze. “Dat vragen we namelijk aan de inwoners van Leiden. Via deze link kunnen Leidenaren en betrokkenen bij het Energiepark hun stem uitbrengen. Stemmen kan tot 5 augustus. De beelden staan deze zomer op de Hooglandse Kerkgracht. Op 6 augustus maken we bekend welk beeld een plek in het Energiepark krijgt en op 23 september wordt het winnende beeld onthuld in het Energiepark.”

“Beelden in Leiden is zeer verheugd met deze nieuwe samenwerking met Energiepark. Het is goed om te zien hoe kunst een plek in de ontwikkeling van het Energiepark krijgt en hoe het ook een rol krijgt in de verbinding tussen mensen en plek.’ Zegt Henriette van der Linden, bestuursvoorzitter Beelden in Leiden. “Dankzij Energiepark is dit het tweede werk dat ook nog na de tentoonstelling Playground in Leiden te zien zal zijn. Goed voor de kunstenaars en hun zichtbaarheid, goed voor de kunsten en voor Leiden en de Leidenaren die nu langer ervan kunnen genieten.”

Op zaterdag 23 september onthulde Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk, Inkomen en Cultuur en projectwethouder van het Energiepark, het beeld van kunstenaar Stijn ter Braak bij het Papegaaisbolwerk. Het kunstwerk staat symbool voor de start van de transformatie van de stenige parkeerplaatsen tot mooie groene plekken en opent letterlijk de deur naar een nieuw woongebied waar de toekomstige en huidige gebruikers en bewoners welkom zijn.

Winnaar van Playground

De voordeur van de conciërge, zoals het kunstwerk heet, is een driedimensionale afbeelding van een voorgevel met daarin een voordeur die op een kier staat. Kunstenaar Stijn ter Braak maakte het werk speciaal voor de tentoonstelling Playground van Beelden in Leiden dat afgelopen voorjaar te zien was op De Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden en Energiepark hebben een bijzondere samenwerking tot stand gebracht om een beeld te adopteren, dat door de stad gekozen werd via een enquête. Het werk van Ter Braak werd gekozen door ruim 150 inwoners die hun stem uitbrachten.

Onthulling op Burendag

Dat het werk voor een jaar een plek krijgt in het Energiepark is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaanfonds, BPD Cultuurfonds, BPS, gemeente Leiden en is onthuld tijdens Burendag. Aansluitend organiseerde het projectbureau Energiepark een gezellige burenlunch waarvoor de buurt en toekomstige bewoners waren uitgenodigd.

Symbool voor Samen buurt maken

Het kunstwerk van Stijn ter Braak sluit mooi aan bij het motto ‘Samen maken we de buurt’ van het aangrenzende Energiepark. Dit deel van de stad is volop in ontwikkeling en wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in dit stadsdeel versterkt.

Initiatieven voor vergroening

Iedereen is welkom om initiatieven in te dienen om een stukje van het Energiepark aan de Langegracht te vergroenen, of iets anders waar we ruimte voor kunnen bieden. Bijvoorbeeld op het oude parkeerterrein (voorheen in gebruik door Portaal) zijn nog leuke initiatieven mogelijk. Een gezamenlijke moestuin? Een ruimte voor spelen of sport? En plek waar je elkaar kunt ontmoeten? Meld je idee via meemaken@energieparkleiden.nl, wij nemen dan contact met je op.