Skip to main content

Buurt kiest beeld voor Energiepark

Het Energiepark adopteert een jaar lang een beeld uit de expositie Beelden in Leiden. Op zondag 6 augustus was de afsluiting van de tentoonstelling ‘Playground’ op de Hooglandse Kerkgracht, waar Corine Hendriks van het Participatieplatform Energiepark de winnaar bekend maakte. De bewoners van Leiden bepaalden zelf welk beeld een plek in het Energiepark moet krijgen. In totaal brachten ruim 140 inwoners hun stem uit en kozen het werk van Stijn ter Braak: De Voordeur van de Conciërge. Het werk van Bas Oussoren, The Spectacle, won de Publieksprijs.

Cultuur in het Energiepark

Het Energiepark, aan de rand van de Leidse binnenstad, wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in de stad versterkt. Inwoners van Leiden konden via een digitaal stemformulier laten weten welk beeld hun voorkeur had. ‘De Voordeur van de Conciërge’ van Stijn ter Braak is met 37% van de stemmen favoriet.

Onthulling op Burendag

Bewoners konden ook suggesties doen voor de locatie in het Energiepark waar het beeld moet komen te staan. Dat was een nek-aan-nekrace: zowel het Huigpark, Ambachtsplein en Papgegaaisbolwerk werden veel genoemd. Het Huigpark is met één stem meer de meest populaire locatie. ‘Samen maken we de buurt’ is het motto van Energiepark Leiden. Daarom wordt het beeld tijdens Burendag op 23 september onthuld. Het programma voor deze dag wordt later bekend gemaakt via de website en social media.