Skip to main content

Buurt kiest beeld voor Energiepark

Het Energiepark adopteert een jaar lang een beeld uit de expositie Beelden in Leiden. Op zondag 6 augustus was de afsluiting van de tentoonstelling ‘Playground’ op de Hooglandse Kerkgracht, waar Corine Hendriks van het Participatieplatform Energiepark de winnaar bekend maakte. De bewoners van Leiden bepaalden zelf welk beeld een plek in het Energiepark moet krijgen. In totaal brachten ruim 140 inwoners hun stem uit en kozen het werk van Stijn ter Braak: De Voordeur van de Conciërge. Het werk van Bas Oussoren, The Spectacle, won de Publieksprijs.

Cultuur in het Energiepark

Het Energiepark, aan de rand van de Leidse binnenstad, wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in de stad versterkt. Inwoners van Leiden konden via een digitaal stemformulier laten weten welk beeld hun voorkeur had. ‘De Voordeur van de Conciërge’ van Stijn ter Braak is met 37% van de stemmen favoriet.

Onthulling op Burendag

Bewoners konden ook suggesties doen voor de locatie in het Energiepark waar het beeld moet komen te staan. Dat was een nek-aan-nekrace: zowel het Huigpark, Ambachtsplein en Papgegaaisbolwerk werden veel genoemd. Het Huigpark is met één stem meer de meest populaire locatie. ‘Samen maken we de buurt’ is het motto van Energiepark Leiden. Daarom wordt het beeld tijdens Burendag op 23 september onthuld. Het programma voor deze dag wordt later bekend gemaakt via de website en social media.

Op zaterdag 23 september onthulde Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk, Inkomen en Cultuur en projectwethouder van het Energiepark, het beeld van kunstenaar Stijn ter Braak bij het Papegaaisbolwerk. Het kunstwerk staat symbool voor de start van de transformatie van de stenige parkeerplaatsen tot mooie groene plekken en opent letterlijk de deur naar een nieuw woongebied waar de toekomstige en huidige gebruikers en bewoners welkom zijn.

Winnaar van Playground

De voordeur van de conciërge, zoals het kunstwerk heet, is een driedimensionale afbeelding van een voorgevel met daarin een voordeur die op een kier staat. Kunstenaar Stijn ter Braak maakte het werk speciaal voor de tentoonstelling Playground van Beelden in Leiden dat afgelopen voorjaar te zien was op De Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden en Energiepark hebben een bijzondere samenwerking tot stand gebracht om een beeld te adopteren, dat door de stad gekozen werd via een enquête. Het werk van Ter Braak werd gekozen door ruim 150 inwoners die hun stem uitbrachten.

Onthulling op Burendag

Dat het werk voor een jaar een plek krijgt in het Energiepark is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaanfonds, BPD Cultuurfonds, BPS, gemeente Leiden en is onthuld tijdens Burendag. Aansluitend organiseerde het projectbureau Energiepark een gezellige burenlunch waarvoor de buurt en toekomstige bewoners waren uitgenodigd.

Symbool voor Samen buurt maken

Het kunstwerk van Stijn ter Braak sluit mooi aan bij het motto ‘Samen maken we de buurt’ van het aangrenzende Energiepark. Dit deel van de stad is volop in ontwikkeling en wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in dit stadsdeel versterkt.

Initiatieven voor vergroening

Iedereen is welkom om initiatieven in te dienen om een stukje van het Energiepark aan de Langegracht te vergroenen, of iets anders waar we ruimte voor kunnen bieden. Bijvoorbeeld op het oude parkeerterrein (voorheen in gebruik door Portaal) zijn nog leuke initiatieven mogelijk. Een gezamenlijke moestuin? Een ruimte voor spelen of sport? En plek waar je elkaar kunt ontmoeten? Meld je idee via meemaken@energieparkleiden.nl, wij nemen dan contact met je op.