Skip to main content

Jaarcongres Stedelijke Transformatie 16/2/23

De samenwerking tussen de buurt, gemeente Leiden en de projectontwikkelaars BPD gebiedsontwikkeling en Steenvlinder is uniek. Voor het eerst in Nederland zitten vertegenwoordigers van stad en omwonenden bij een gebiedstransformatie aan tafel in de Stuurgroep.

Workshop ‘Samen met bewoners transformeren’

Tijdens het jaarcongres Stedelijke Transformatie in Nijmegen, op donderdag 16 februari, wordt deze bijzondere samenwerking vanuit de verschillende deelnemende partijen onder de loep genomen. Tijdens de workshop ‘Samen met omwonenden en de stad transformeren’ delen Mireille Wiegman (gemeente Leiden), Herma Geboers (participatieplatform Energiepark), Marnix Norder (Steenvlinder) en Niraj Sewraj (BPD gebiedsontwikkeling) alle inns en outs die bij deze binnenstedelijke transformatie komen kijken.

Een plan dat energie geeft!

Het ontwikkelplan van het Energiepark Leiden is in een écht unieke en betekenisvolle samenwerking tussen publieke, private én particuliere partners tot stand gekomen. Na inititeel verzet werden de gemeenschappelijke waarden en belangen zichtbaar. Vandaf dat punt gingen bewoners, gebruikers van het gebied, de gemeente, architecten en ontwikkelaars samen om tafel om invulling te geven aan een gebied waar iedereen straks wil wonen, werken en verblijven. Een plan dus dat energie geeft! Maar hoe werkt dat, langdurig en effectief samenwerken? Waar gaat dat goed en waar schuurt het? En wat doe je dan? En hoe kun je opgaven combineren bij binnenstedelijke gebiedstransformaties?

Jaarcongres Stedelijke Transformatie 16 februari 2023 in Nijmegen

Wilt u erbij zijn? Aanmelden is nog mogelijk  ⤵
https://lnkd.in/gfUN2qk
#StedelijkeTransformatie #gebiedsontwikkeling #jaarcongres #bewoners #samenwerking

Op zaterdag 23 september onthulde Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk, Inkomen en Cultuur en projectwethouder van het Energiepark, het beeld van kunstenaar Stijn ter Braak bij het Papegaaisbolwerk. Het kunstwerk staat symbool voor de start van de transformatie van de stenige parkeerplaatsen tot mooie groene plekken en opent letterlijk de deur naar een nieuw woongebied waar de toekomstige en huidige gebruikers en bewoners welkom zijn.

Winnaar van Playground

De voordeur van de conciërge, zoals het kunstwerk heet, is een driedimensionale afbeelding van een voorgevel met daarin een voordeur die op een kier staat. Kunstenaar Stijn ter Braak maakte het werk speciaal voor de tentoonstelling Playground van Beelden in Leiden dat afgelopen voorjaar te zien was op De Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden en Energiepark hebben een bijzondere samenwerking tot stand gebracht om een beeld te adopteren, dat door de stad gekozen werd via een enquête. Het werk van Ter Braak werd gekozen door ruim 150 inwoners die hun stem uitbrachten.

Onthulling op Burendag

Dat het werk voor een jaar een plek krijgt in het Energiepark is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaanfonds, BPD Cultuurfonds, BPS, gemeente Leiden en is onthuld tijdens Burendag. Aansluitend organiseerde het projectbureau Energiepark een gezellige burenlunch waarvoor de buurt en toekomstige bewoners waren uitgenodigd.

Symbool voor Samen buurt maken

Het kunstwerk van Stijn ter Braak sluit mooi aan bij het motto ‘Samen maken we de buurt’ van het aangrenzende Energiepark. Dit deel van de stad is volop in ontwikkeling en wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in dit stadsdeel versterkt.

Initiatieven voor vergroening

Iedereen is welkom om initiatieven in te dienen om een stukje van het Energiepark aan de Langegracht te vergroenen, of iets anders waar we ruimte voor kunnen bieden. Bijvoorbeeld op het oude parkeerterrein (voorheen in gebruik door Portaal) zijn nog leuke initiatieven mogelijk. Een gezamenlijke moestuin? Een ruimte voor spelen of sport? En plek waar je elkaar kunt ontmoeten? Meld je idee via meemaken@energieparkleiden.nl, wij nemen dan contact met je op.