Skip to main content
Hoofdgebouw machinekamer en ketelhuis – BRON ELO NR LEI001012898

Het industriële verleden beleven 

De identiteit van het Energiepark wordt sterk gekenmerkt door haar industriële verleden. Bijzondere historische gebouwen vertellen het verleden van dit deel van de binnenstad.

Het Papegaaisbolwerk en het filtergebouw langs het water, de indrukwekkende Energiecentrale met iconische schoorsteen, de aan de Energiecentrale grenzende voormalige Vuilverbranding en Nieuwe Energie als een markant gebouw uit diezelfde tijdsperiode.

Door het opnieuw gebruiken van deze gebouwen kunnen de bezoekers van het Energiepark de gebouwen in de loop van de gebiedsontwikkeling bezoeken of van dichtbij beleven.

De monumenten van het Energiepark

In de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw was de Langegracht het centrum van industriële nijverheid in Leiden. Veel van de fabrieksgebouwen van toen bestaan nog en geven het Energiepark en omgeving zijn bijzondere karakter. Sommige van deze industrieel erfgoed  gebouwen zijn gemeentelijke monumenten, voor andere is de monumentenstatus aangevraagd.

Monumenten

  • Voormalige spinnerij Clos & Leembruggen, Derde Binnenvestgracht; nu de Nieuwe Energie, De Binnenvest onderkomen van maatschappelijke opvang, Huis van de Communicatie en Portaal
  • Voormalige Watergasfabriek, Maresingel; nu het Huis van Est
  • De 80 meter hoge schoorsteen van de Energiecentrale
  • Voormalige Gemeentelijke Vuilverbranding, Ambachts  plein; nu in gebruik bij steenhouwerij Bambam en brouwerij Pronck

Monumentenstatus aangevraagd

  • Meet – en Regulateursgebouw, Maresingel
  • Filtergebouw
  • Energiecentrale (1951), Langegracht, samen met de monumentale schoorsteen beeldbepalend voor dit deel van de binnenstad