Skip to main content

Nieuwe fase gemarkeerd op de Provada

Tijdens de Provada vastgoedbeurs markeerde wethouder Yvonne van Delft de nieuwe fase van de gebiedsontwikkeling Energiepark Leiden, samen met  Marnix Norder (Steenvlinder) en Patrick Joosen (BPD) van de Ontwikkelcombinatie Energiepark Leiden. Met het tonen van de maquette werd ook de ontwerpschets van het eerste deelgebied, de Stadsbouwhuislocatie, onthuld.

‘Hoe hard hebben we de woningen wel niet nodig, dat weet iedereen die hier rondloopt’, aldus wethouder Van Delft. Ook vertelde zij dat: “Onlangs zijn het concept bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan vastgesteld in het college van B&W. Die gaan binnenkort in procedure, zodat omwonenden en andere stakeholders hun zienswijze kunnen geven. En de gemeenteraad deze plannen uiteindelijk kan vaststellen voor de volgende stap.”

Meer dan woningbouw

Samen met de ontwikkelaars en de buurt en de stad, verenigd in het Participatieplatform, komen we tot een heel nieuw ontwerp van het gebied, met een aantal historische panden en natuurlijk de energiecentrale en het park als uitgangspunt. Wat bijzonder is aan deze ontwikkeling, op zo’n unieke plek in Leiden, is dat deze veel verder gaat dan woningen bouwen alleen, het gaat over het toevoegen van cultuur, om makers in het gebied, en het uitbreiden van het Singelpark. En dat alles samen met de stad.

Patrick Joosen (BPD) lichtte toe: “Je ziet het gebied nu verder vorm krijgen. Het plan bestaat uit zoveel verschillende facetten. Dat de ambities groot zijn is ook zichtbaar in de maquette. Het Stadsbouwhuis wordt bijvoorbeeld een woongebouw van ontmoetingen door de gedeelde ruimtes, de binnentuinen, de straten en de verschillende woningen. Het Ambachtsplein, is wat mij betreft misschien wel het meest ambitieuze stukje van het plan. De slogan ‘Samen maken we de buurt’ blijft in deze ontwikkeling onverminderd van kracht. Al verschuift het accent van ‘samen’ in de volgende fase naar ‘samen maken’.

“De invloed van de omwonenden is een doorlopend verhaal, met elkaar in contact blijven tot en met de eindstreep is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk.” Aldus Marnix Norder (Steenvlinder). “Wat je goed ziet op de maquette is dat er op zo’n klein stukje Leiden zo’n divers programma wordt gecombineerd. Soms een opgave, maar samen krijgen we het voor elkaar. En dat zou niet kunnen zonder de inzet op alle gebieden van de gemeente Leiden.” Dit wordt echt een heel mooi stukje Leiden. Daar zijn alle partijen het over eens.