Skip to main content

Selectie architecten Stadsbouwhuis 

28 december 2022

Het Energiepark Leiden krijgt vorm en kleur. De eerste architecten voor deze bijzondere gebiedsontwikkeling zijn bekend, zij richten zich op Deelgebied J; het Stadsbouwhuis.
Nu kan met het Ontwikkelplan als basis, gestart worden met het schetsontwerp. De architectenselectie kwam – net als het ontwikkelplan– tot stand samen met de buurt. De ontwikkeling van het Energiepark Leiden is een samenwerking tussen het participatieplatform, de gemeente Leiden en de Ontwikkelcombinatie Energiepark, bestaande uit BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Steenvlinder.

Zes architecten gaven hun visie op de totaalontwikkeling van de Stadsbouwhuis locatie. Deze werden op 14 oktober gepresenteerd aan vertegenwoordigers van het participatieplatform, de gemeente, ontwikkelaars en de supervisor. Erwin Schoof, ontwikkelaar bij BPD: “De inzendingen waren hoogwaardig. De keuze viel op Orange Architects en GAAGA, omdat zij het dichtst bij het ontwikkelplan zijn gebleven. Dat was belangrijk, omdat dit plan tot stand is gekomen door samen te werken met de buurt én omdat we geloven dat we hiermee een levendige stadsbuurt maken die Leiden nog een stukje mooier maakt.”

Orange Architects gaat 154 woningen ontwerpen in blok A en B van deelgebied J. GAAGA is verantwoordelijk voor blok C met 4 gezinswoningen. Beide architecten zijn enthousiast om aan de slag te gaan:

GAAGA, Esther Stevelink MSc, architect en partner
“Dat we op zo’n bijzondere plek met zoveel betekenis voor Leiden mogen ontwerpen, is een mooie uitdaging voor ons bureau. De lat ligt hoog. Wij gaan er met flink wat energie en enthousiasme voor zorgen dat het gebouw met 4 gezinswoningen een pareltje in het park wordt.”

Orange Architects, Jeroen Schipper, architect en partner
“Het is een prachtige locatie die door de tweeledige oriëntatie (park en stad) én de gelaagde historie volop inspiratie biedt voor het creëren van verschillende woonsferen. In onze visie toonden we hoe we binnen de meegegeven kaders nog meer kwaliteit kunnen toevoegen. Respect voor wat er is, maar door dingen net iets anders te organiseren kunnen we het ruimtelijk nog interessanter maken. Ik kijk ernaar uit om dit traject samen met het participatieplatform, ontwikkelaars en gemeente op te pakken.”

Participatie, een krachtige samenwerking
Annemiek Hogendorp, van het participatieplatform, is tevreden over de manier waarop ook de architecten samen gekozen zijn: “De architectenselectie hebben we ook echt samengedaan en dat vond ik erg fijn. Met uitwerking van het ontwikkelplan wordt het concreet en dus spannend.

Minstens zo spannend als de weg die we hebben bewandeld om hier te komen. Ik hoop dat de mate van samenwerking onverminderd van kracht blijft.” Erwin is hierover stellig: “Die samenwerking blijft. De kaders die we samen bepaalden en gevat zijn in het Ontwikkelplan vormen nu het uitgangspunt. Eind november hadden we een kick-offbijeenkomst met architecten waarin iedereen vanuit verschillende belangen zijn/haar speerpunten live kon meegeven. Nu zijn de architecten aan het werk. Supervisor Ronald Knappers kijkt mee met het schetsontwerp. In februari/maart presenteren we het schetsontwerp. Reacties worden waar mogelijk verwerkt en daarna ronden we deze fase af en wordt gestart met het voorlopige ontwerp, waarin we een soortgelijk proces met elkaar doorlopen.”

Op zaterdag 23 september onthulde Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk, Inkomen en Cultuur en projectwethouder van het Energiepark, het beeld van kunstenaar Stijn ter Braak bij het Papegaaisbolwerk. Het kunstwerk staat symbool voor de start van de transformatie van de stenige parkeerplaatsen tot mooie groene plekken en opent letterlijk de deur naar een nieuw woongebied waar de toekomstige en huidige gebruikers en bewoners welkom zijn.

Winnaar van Playground

De voordeur van de conciërge, zoals het kunstwerk heet, is een driedimensionale afbeelding van een voorgevel met daarin een voordeur die op een kier staat. Kunstenaar Stijn ter Braak maakte het werk speciaal voor de tentoonstelling Playground van Beelden in Leiden dat afgelopen voorjaar te zien was op De Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden en Energiepark hebben een bijzondere samenwerking tot stand gebracht om een beeld te adopteren, dat door de stad gekozen werd via een enquête. Het werk van Ter Braak werd gekozen door ruim 150 inwoners die hun stem uitbrachten.

Onthulling op Burendag

Dat het werk voor een jaar een plek krijgt in het Energiepark is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaanfonds, BPD Cultuurfonds, BPS, gemeente Leiden en is onthuld tijdens Burendag. Aansluitend organiseerde het projectbureau Energiepark een gezellige burenlunch waarvoor de buurt en toekomstige bewoners waren uitgenodigd.

Symbool voor Samen buurt maken

Het kunstwerk van Stijn ter Braak sluit mooi aan bij het motto ‘Samen maken we de buurt’ van het aangrenzende Energiepark. Dit deel van de stad is volop in ontwikkeling en wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in dit stadsdeel versterkt.

Initiatieven voor vergroening

Iedereen is welkom om initiatieven in te dienen om een stukje van het Energiepark aan de Langegracht te vergroenen, of iets anders waar we ruimte voor kunnen bieden. Bijvoorbeeld op het oude parkeerterrein (voorheen in gebruik door Portaal) zijn nog leuke initiatieven mogelijk. Een gezamenlijke moestuin? Een ruimte voor spelen of sport? En plek waar je elkaar kunt ontmoeten? Meld je idee via meemaken@energieparkleiden.nl, wij nemen dan contact met je op.