Skip to main content

Supervisor bewaker kwaliteit

30 september 2022

Architect Ronald Knappers is benoemd tot ‘architectonisch supervisor’ voor het Energiepark. Zijn langjarige ervaring en positief kritische houding gaven de doorslag. Het wordt zijn taak te bewaken dat de ontwerpen van de verschillende nieuwe gebouwen met voldoende kwaliteit op elkaar en op het industriële erfgoed aansluiten. 

In het gebied tussen de Langegracht en de Maresingel komen ongeveer 250 woningen in verschillende woonblokken. Verder komen er ruimtes voor ambachtelijke bedrijven, horeca en culturele activiteiten. Een deel van de bestaande gebouwen blijft staan en wordt voor deze functies ingericht. De maatschappelijke opvang krijgt in het gebied een nieuw pand. Het is de uitdaging ervoor te zorgen dat de nieuwbouw en het industriële erfgoed samen één geheel vormen.

Knappers is partner van Studio VVKH dat in Leiden al meerdere projecten uitvoerde, en daarnaast stadsbouwmeester van Zoetermeer. Hij vindt het een eer dat hij als supervisor is gekozen, zeker omdat hij Leidenaar is: “Het gebied Energiepark is lange tijd een geïsoleerd stukje binnenstad geweest. Dankzij de samenwerking van omwonenden, de gemeente en ontwikkelaars liggen er nu een goed stedenbouwkundig plan en een inspirerend beeldkwaliteitsplan. Het Energiepark wordt een vernieuwende wijk die goed past in onze mooie binnenstad. Daarnaast zijn in de wijk straks ook de sporen van het industrieel erfgoed goed zichtbaar.

Op zaterdag 23 september onthulde Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk, Inkomen en Cultuur en projectwethouder van het Energiepark, het beeld van kunstenaar Stijn ter Braak bij het Papegaaisbolwerk. Het kunstwerk staat symbool voor de start van de transformatie van de stenige parkeerplaatsen tot mooie groene plekken en opent letterlijk de deur naar een nieuw woongebied waar de toekomstige en huidige gebruikers en bewoners welkom zijn.

Winnaar van Playground

De voordeur van de conciërge, zoals het kunstwerk heet, is een driedimensionale afbeelding van een voorgevel met daarin een voordeur die op een kier staat. Kunstenaar Stijn ter Braak maakte het werk speciaal voor de tentoonstelling Playground van Beelden in Leiden dat afgelopen voorjaar te zien was op De Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden en Energiepark hebben een bijzondere samenwerking tot stand gebracht om een beeld te adopteren, dat door de stad gekozen werd via een enquête. Het werk van Ter Braak werd gekozen door ruim 150 inwoners die hun stem uitbrachten.

Onthulling op Burendag

Dat het werk voor een jaar een plek krijgt in het Energiepark is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaanfonds, BPD Cultuurfonds, BPS, gemeente Leiden en is onthuld tijdens Burendag. Aansluitend organiseerde het projectbureau Energiepark een gezellige burenlunch waarvoor de buurt en toekomstige bewoners waren uitgenodigd.

Symbool voor Samen buurt maken

Het kunstwerk van Stijn ter Braak sluit mooi aan bij het motto ‘Samen maken we de buurt’ van het aangrenzende Energiepark. Dit deel van de stad is volop in ontwikkeling en wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in dit stadsdeel versterkt.

Initiatieven voor vergroening

Iedereen is welkom om initiatieven in te dienen om een stukje van het Energiepark aan de Langegracht te vergroenen, of iets anders waar we ruimte voor kunnen bieden. Bijvoorbeeld op het oude parkeerterrein (voorheen in gebruik door Portaal) zijn nog leuke initiatieven mogelijk. Een gezamenlijke moestuin? Een ruimte voor spelen of sport? En plek waar je elkaar kunt ontmoeten? Meld je idee via meemaken@energieparkleiden.nl, wij nemen dan contact met je op.