Skip to main content

Supervisor bewaker kwaliteit

30 september 2022

Architect Ronald Knappers is benoemd tot ‘architectonisch supervisor’ voor het Energiepark. Zijn langjarige ervaring en positief kritische houding gaven de doorslag. Het wordt zijn taak te bewaken dat de ontwerpen van de verschillende nieuwe gebouwen met voldoende kwaliteit op elkaar en op het industriële erfgoed aansluiten. 

In het gebied tussen de Langegracht en de Maresingel komen ongeveer 250 woningen in verschillende woonblokken. Verder komen er ruimtes voor ambachtelijke bedrijven, horeca en culturele activiteiten. Een deel van de bestaande gebouwen blijft staan en wordt voor deze functies ingericht. De maatschappelijke opvang krijgt in het gebied een nieuw pand. Het is de uitdaging ervoor te zorgen dat de nieuwbouw en het industriële erfgoed samen één geheel vormen.

Knappers is partner van Studio VVKH dat in Leiden al meerdere projecten uitvoerde, en daarnaast stadsbouwmeester van Zoetermeer. Hij vindt het een eer dat hij als supervisor is gekozen, zeker omdat hij Leidenaar is: “Het gebied Energiepark is lange tijd een geïsoleerd stukje binnenstad geweest. Dankzij de samenwerking van omwonenden, de gemeente en ontwikkelaars liggen er nu een goed stedenbouwkundig plan en een inspirerend beeldkwaliteitsplan. Het Energiepark wordt een vernieuwende wijk die goed past in onze mooie binnenstad. Daarnaast zijn in de wijk straks ook de sporen van het industrieel erfgoed goed zichtbaar.