Skip to main content
Rond de maquette van het toekomstige Energiepark ontstaat levendige discussie.

Inloopavond bestemmingsplan Energiepark 6 juli 2023

Deze maand heeft het college van burgemeester en wethouders het ‘ontwerp bestemmingsplan verbrede reikwijdte Energiepark e.o.’ en de beleidsregels ‘Stedenbouwkundige kwaliteiten’ vastgesteld. Tegelijkertijd stelde het college het ‘beeldkwaliteitplan’ voor het Energiepark vast. Op de plannen kunnen van 23 juni tot en met 4 augustus inspraakreacties en zienswijzen worden ingediend.

Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is een nieuw type bestemmingsplan dat vooruitloopt op de nieuwe omgevingswet. Dit plan schetst de kaders waarbinnen het gebied kan veranderen in een levendige stadsbuurt waar ruimte is voor wonen, werken, cultuur, stadsnatuur, recreatie, horeca en sporten.

Het beeldkwaliteitplan maakt duidelijk waaraan de ontwerpen van de gebouwen en buitenruimte moeten voldoen. Dat gebeurt met beschrijvingen van vormen en materialen en met veel foto’s en afbeeldingen. Deze beide plannen vormen een belangrijke volgende stap voor de ontwikkeling van het gebied tussen de Langegracht, Maresingel, Reineveststeeg en het Huigpark.

Reageren

Wilt u op de plannen reageren of meer informatie over de ontwikkeling van het Energiepark? Kijk voor meer informatie bij de ‘Mededelingen’ in de Stadskrant of op www.leiden.nl/energiepark.

Inloopbijeenkomst Energiepark

Datum: donderdag 6 juli

Tijd:      inloop tussen 19.30 en 21.30 uur

Plaats: PLNT, Langegracht 70, ‘The Workshop’ (begane grond, voormalige ingang De Sleutels)

Aanmelden

Tijdens deze bijeenkomst gaan in op vragen van de bezoekers, er is geen algemene presentatie. U bent van harte welkom. Aanmelden is niet verplicht.

 

Op zaterdag 23 september onthulde Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk, Inkomen en Cultuur en projectwethouder van het Energiepark, het beeld van kunstenaar Stijn ter Braak bij het Papegaaisbolwerk. Het kunstwerk staat symbool voor de start van de transformatie van de stenige parkeerplaatsen tot mooie groene plekken en opent letterlijk de deur naar een nieuw woongebied waar de toekomstige en huidige gebruikers en bewoners welkom zijn.

Winnaar van Playground

De voordeur van de conciërge, zoals het kunstwerk heet, is een driedimensionale afbeelding van een voorgevel met daarin een voordeur die op een kier staat. Kunstenaar Stijn ter Braak maakte het werk speciaal voor de tentoonstelling Playground van Beelden in Leiden dat afgelopen voorjaar te zien was op De Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden en Energiepark hebben een bijzondere samenwerking tot stand gebracht om een beeld te adopteren, dat door de stad gekozen werd via een enquête. Het werk van Ter Braak werd gekozen door ruim 150 inwoners die hun stem uitbrachten.

Onthulling op Burendag

Dat het werk voor een jaar een plek krijgt in het Energiepark is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaanfonds, BPD Cultuurfonds, BPS, gemeente Leiden en is onthuld tijdens Burendag. Aansluitend organiseerde het projectbureau Energiepark een gezellige burenlunch waarvoor de buurt en toekomstige bewoners waren uitgenodigd.

Symbool voor Samen buurt maken

Het kunstwerk van Stijn ter Braak sluit mooi aan bij het motto ‘Samen maken we de buurt’ van het aangrenzende Energiepark. Dit deel van de stad is volop in ontwikkeling en wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in dit stadsdeel versterkt.

Initiatieven voor vergroening

Iedereen is welkom om initiatieven in te dienen om een stukje van het Energiepark aan de Langegracht te vergroenen, of iets anders waar we ruimte voor kunnen bieden. Bijvoorbeeld op het oude parkeerterrein (voorheen in gebruik door Portaal) zijn nog leuke initiatieven mogelijk. Een gezamenlijke moestuin? Een ruimte voor spelen of sport? En plek waar je elkaar kunt ontmoeten? Meld je idee via meemaken@energieparkleiden.nl, wij nemen dan contact met je op.